DAGENS PROGRAM
09.00 - 09.30
Tjek ind - kaffe
09.30 - 10.00
Velkomst, præsentation af udstillere, icebreaker
10.00 - 10.50
Smerter – nyeste viden om hvordan vi skal forstå smerter og hvordan vi håndterer dem relateret til arbejdslivet.
I oplægget vil Thorvaldur snakke om vigtigheden af at blive på arbejde til trods for smerter, i det omfang dette kan lade sig gøre, på grund af de positive gevinster dette kan medføre. Thorvaldur vil ligeledes snakke om forskellige indsatser der er blevet afprøvet for at reducere behovet for sygemelding fra arbejde. Afslutningsvis vil han snakke om vigtigheden af de forklaringsmodeller som sundhedsfaglige medarbejdere bruger, set i lyset af hvordan disse kan farve patientens/medarbejderens syn på det underliggende problem
Thorvaldur Skuli Palsson er Associate professorved Institut for Medicin og Sundhedsteknologi, AAU og forskningsansvarlig ved Fysioterapi og Ergoterapiafdelingen ved Aalborg Universitetshospital.
10.50 - 11.10
Pause
11.10 - 12.00
Vejen Frem – fælles indsatser for fastholdelse af medarbejdere med MSB og fysisk krævende arbejde
Mange medarbejdere med fysisk krævende jobs oplever at muskel-skeletbesvær påvirker deres hverdag og truer deres tilknytning til arbejdsmarkedet. Mette Stochkendahl fortæller om forskningsprojektet Vejen frem, hvor de har undersøgt udfordringer ved arbejdsfastholdelse, samarbejdet mellem de relevante aktører og ikke mindst hvilke løsninger de ser.
Mette Jensen Stochkendahl er uddannet kiropraktor og ph.d. og har i flere år varetaget behandling af personer med lænderygsmerter og andre smerter i muskler og led. Forskningsmæssigt har hun blandt andet beskæftiget sig med sygefravær og arbejdsfastholdelse hos personer med muskelskeletbesvær, samt samarbejdet mellem aktører i relation til tilbage-til-arbejde situationer.
12.00 - 13.00
Frokost og udstillere
13.00 - 14.00
Workshops – 1. runde
Der er mulighed for at vælge mellem 3 forskellige workshops med emnerne:
1. Hverdagen for en kronisk smerteramt og hvordan kan terapeuter bidrage til en bedre balance – en interaktiv workshop hvor kroniske smerteramte stiller deres viden til rådighed via praktiske øvelser/eksempler med efterfølgende refleksion og diskussion.
Workshoppen faciliteres af smerteramte, der selv er erhvervsaktive fra foreningen FAKS.
2. Organisatorisk forebyggelse og håndtering af smerter. På denne workshop vil vi træne konkrete participatoriske rådgivningsmetoder til håndtering af smerteproblematikker på arbejdspladser, med udgangspunkt i nyeste viden om smerter. Vi vil også åbne for en debat om, hvordan I kan bringe den nyeste viden om smerter i spil i det strategiske arbejdsmiljøarbejde i en organisation.
Ved Toke Jakob Jensen, Arbejdsmiljøkonsulent & Sana Thoft-Nielsen, Master i Smertevidenskab
3. Fra sygemelding til arbejde – hvordan hjælper vi patienten tilbage? Fokus i denne workshop udspringer fra de arbejdsrettede emner der var på dagsorden under fysioterapeuternes fagkongres 2022. Flere oplæg havde direkte eller indirekte fokus på at hjælpe borgere tættere på arbejdsmarkedet. Dette oplæg tager udgangspunkt i det symposium, som bestyrelsesmedlem Morten Alberg faciliterede på vegne af Dansk selskab for fysioterapi arbejdsliv, hvor vinklen omkring terapeutens essentielle rolle og de misforståelser der kan opstå belyses. Derudover vil de samfundsmæssige konsekvenser og borgernes egne oplevelser omkring krydspresset fra systemet blive præsenteret ud fra den nyeste viden, udarbejdet i samarbejde med Nanna Rolving, seniorforsker og Anne Grøndahl Poulsen, forskningsassistent hos DEFACTUM. Workshoppen vil kort blive indledt med præsentation af ovenstående, diskussion i mindre grupper og en fælles afrunding som afslutning.
Ved Peter Hoé og Morten Alberg
14.00 - 14.10
Skift til ny runde workshops
14.10 - 15.10
Workshop – 2. runde
15.10 - 15.35
Pause med kaffe og kagebord
15.35 - 15.45
Opsamling på workshops
15.45 - 16.00
Evaluering og på gensyn næste år
16.15
Der afholdes generalforsamling i Dansk Selskab for Fysioterapi i Arbejdsliv.
Læs mere
[ Ret til ændringer forbeholdes ]